MagamrólIpcsics Orsolya

Ipcsics Orsolyának hívnak, 1992 óta az Aranytű Népművészeti Bt. ügyvezetője vagyok. Kalocsán születtem és jelenleg is itt élek.

A kalocsai hímzés öltéseit 12 éves koromtól kezdtem el gyakorolni édesanyám segítségével, aki a Népművészeti és Háziipari Szövetkezet dolgozója volt. Az ő támogatása, valamint a környezetemben élő neves népművészek munkáinak megfigyelése vezetett rá a hímzés motívumvilágának és a technikai lehetőségeinek elsajátítására. Kezdetben a terítőket és a viseleti darabokat kézzel hímeztem, melynek során begyakoroltam az öltési és kivarrási módokat, mint például a szárvarrás és a laposvarrás. A hímzéssel való állandó kapcsolatom, a hagyománytisztelet és a sok gyakorlás segített hozzá, hogy a gépi riseliőzés fogásait és fortélyait is sikerült elsajátítanom.

Ezen a csodálatos, de megpróbáltatásokkal teletűzdelt úton nagyon sok segítséget nyújtott néhai Ivók Lászlóné (Juliska néni) és a Homokmégyen élő, ma is alkotó Romsics Lászlóné (Vera néni), aki tanítómesterem és egyben példaképem is.

Az évek során számos hazai (Budapest, Cegléd, Solt) és külföldi (Franciaország, Japán) kiállításon vettem részt munkáimmal, melyeket 1993 óta folyamatosan zsűriztettem a Népi Iparművészeti Tanácsnál. 1995-ben megpályáztam és sikeresen megszereztem a Népművészet Ifjú Mestere címet.

A kalocsai népművészet és hímzés iránti szeretetem a mai napig töretlen. Szeretném, ha minél több fiatal így érezne, követve a hagyományokat, megőrizve a térség néprajzi és népművészeti értékeit.

Ipcsics Orsolya
Ügyvezető